Vztah člověka ke krajině a vodě

Seriál o Mratínském potoku, část 34

„opustíš li mě nezahynu, opustíš li mě zahyneš“ –  úryvek z básně Viktora Dyka  Země mluví

Nedá se přehlédnout, že se  na Zeměkouli mění klima.  V naší  zemi jsou zimy sušší a teplejší. V létě přicházejí přívalové deště. Vnímáme výkyvy  teplot  netypické pro roční období. Vědci monitorují probíhající změny. A co více. Je zjištěno, že  způsob obhospodařování půdy u nás způsobil ztrátu její kvality a tím také snáze podléhá erozi. Ďáblice  se rozkládají na úpatí  vrcholu a hřebene, který je  čarou  rozvodí řek Vltavy a Labe. Nad obcí  se nacházíejí  pole, traviny, lesy. Majetek patří  ve většině soukromníkům.

Naši zastupitelé  řeší dlouhou dobu úkol vypořádat se s dešťovkou  (data  text . p. Rexa  DZ duben 2024). Kapacita dešťové kanalizace  se ukázala  poddimenzována. Ulicemi Ďáblickou a Šenovskou se valí voda, ohrožuje automobily.  Dochází k zaplavování několika nemovitostí v Ďáblicích a většího počtu domů dál   po toku Mratínského potoka. Uvádím úpravy, které byly doposud  k zvládnutí záplav a ochraně zemědělské půdy  provedeny :

V Ďáblicích se v nedávných letech  pracovalo s dešťovou vodou až téměř v nejnižších místech zástavby. První úprava terénu  se nachází nad řadovými domy nad ulicí K Náměstí na čarodějnické louce (za starostky p.  Ševčíkové).  V budově hasičárny se  za vedení obce p. Růžičkou vybudovala v celé ploše jedné z garáží vykachlíkovaná vana, která jímá vodu, která od rozvodí stéká  Šenovskou a naráží na hasičárnu. Vody z této jímky se odvádí rourou DN 400, která je vložená do země od hasičárny pod nádvořím statku do rýhy podél Ďáblické a do Mratínského potoka (návrh za starostky p. Ševčíkové a realizace místostarostka p. Fišmistová v prvním období  starosty pana Růžičky). Ukazuje se, že roura nemá dostatečnou kapacitu. Po nevelké bouřce, ukázali mi hasiči, stojí ve vaně garáže 50 cm vysoký sloupec vody. Voda postupně odtéká a hasiči vanu po té vyčistí.

Z plochy zástavby sídliště Na cihelně  je voda regulovaně odváděna (obrovská podzemní nádrž). Přesto jsou v tomto  sídlišti malá místa, kde voda může škodit.  Je třeba je monitorovat a lokálně upravit  odvodnění. Ďáblice stále postupující  cestou jednání díky radnímu p. Prokešovi mají z konce zimy vyčištěné břehy potoka od dřevin, které v případě přívalového deště ucpávaly  odtokové roury u Cínovecké (část Ďáblická – Cínovecká).   

 Co se děje.  Co se bude dít dále?

Je třeba věnovat se opatřením – ozdravení orné půdy a úpravám krajiny, které spolupracují s přírodou. Skoro 50% plochy půdy je prý utuženo těžkou technikou, půdě chybí humus schopný vodu udržet (odborná vysvětlení se dají dohledat  na internetu). Cestou velkovýroby poškozená orná půda deště špatně vskakuje.  Mimo to, je třeba vytvářet další díla, která vodu zadrž a zpomalit  její odtok. To je úkol pro zemědělce.                                                                                                                                   Většina půdy nad Ďáblicemi patří soukromým osobám.  V Ďáblicích však máme i něco málo míst, která jsou  naší obce a  úpravny by zde bylo možné udělat.                                                                                        

Potřeba ozdravit půdu  a lesy, bránit ničivému vysychání krajiny, ochránit majetek může lidi spojit ke spolupráci.  Na  špatný  stav zemědělské půdy v Česku a klimatické změny reagovalo Ministerstvo životního prostředí. 17. června roku 2021 vydalo vyhlášku o ochraně zemědělské půdy před erozí (sbírka zákonu 240)

Dále  zviditelňuji z textu konkrétní a podstatné : extavilán – majitelé polí se postarají o to, že velké lány se rozdělí  na menší části, které se osévají různými plodinami.  Ve velkých lánech se znovu vytvoří meze  s křovinami, budou se vysazovat stromy. Klimatická změna a  špatný stav půdy, vymírání  zvěře, velký úbytek hmyzu, ptáků /existuje monitoring/, je varující.

Jak  nařízení  z roku 2021  začali uvádět v život i zemědělci  v Ďáblicích? Ukazují to moje fotografie. K porovnání znovu publikuji fotografie po přívalovém dešti 14.8. 2020. Pole byla  rozdělena na různými plodinami oseté menší části, nebo byla zatravněna. Trávnaté plochy déšť dobře vsakují.

Poslední projekt k odvodnění  naší obce: Návrh je z roku 2022 (společnost PVS prostřednictvím AquaProcon).  Ten jen jednou větou upozorňuje na potřebu zadržet vodu dešťů v místě spadu na polích. Většina dokumentu pak podává výčet technické návrhů například – vhodné přespádování silnic, zvýšení chodníků u ohrožených nemovitostí, vybudování nové kanalizační větve  na západní části obce,  retenční nádrž u Mratínského potoka,  atd..

Jsou ve státní kase potřebné peníze, které budou na úpravy potřeba?  Dokáží  zastupitelé  zanechat  svárů a spojit se v pracovní tým spolupracující i se soukromými subjekty?

Celo republikově se ukázalo, že zhoršování stavu pudy  jde velmi rychle.  Doplňování ztraceného humusu jde naopak velmi pomalu.  

  Ministerstvo vydalo další zpřísňující vyhlášku: Pro hospodaření na erozně ohrožených půdách začnou platit nová pravidla, která lépe ochrání pole (publikováno 2023/07/18). Vyhláška bude  postupně nabývat platnosti během letošního roku – 2024.

Změna hospodaření musí zabránit ztrátám  orné půdy, která je  z polí odnášena při deštích a v době sucha větrem.

Ministerstvem doporučovaná technická opatření jsou –  doslova  cituji: 1/ příkopy, 2 průlehy, 3 zatravněné údolnice, 4 polní cesty s protierozní funkcí, 5 ochranné hrázky, 6 ochranné nádrže, 7 terénní urovnávky, atd..

Jak budou úpravy v Česku realizovány těžko  předjímat. Mnoho polí vlastní subjekty, které nemají rodový vztah k půdě (půda – vhodná investice, zisk), nájemní zemědělci  trpí přebujelou kontrolní činností (především menší hospodáři). Je tu  konkurence levnějších potravin vyprodukovaných  nefer  cestou v zahraničí (soudobé otrokářství).                                                                                   

Jak upravit pole, aby co nejlépe odolávala suchu, při přívalovém dešti neztrácela humus a nezpůsobovala záplavy se zabývají vědci a také několik spolků. Vypracovávají se metody monitoringu ohrožené krajiny a ve spolupráci odborníků z více oborů se tvoří návrhy úpravy krajiny.  Aktivisté umí též reagovat na dotační programy ministerstev.  Mě zaujal spolek Živá krajina a jeho projekty. Již realizované úpravy krajiny najdeme na webu spolku. Spolek  nabízí přednášky a proškoluje zájemce o ochranu krajiny. Spolek získal zájem i škol.  V  Česku máme dvě ZŠ, kde se děti pod vedením pedagogů prakticky  o krajinu starají (podpořeno grantem).  Vše je i s mnoha fotografiemi na webu Živá krajina.

O úpravách krajiny podél toku Mratínského potoka jsem průběžně ve  svých textech psala.  V okolí  Ďáblic udělala zastupitelstva dobrou práci (Čakovice, Líbeznice, Zlonín, Ctěnice,  Kbely) . Vynikající příklad je na hranici Horoušánek a Úval. V Ďáblicích se udělalo minimum.  O dění v krajině  ďáblického katastru, o ochraně krajiny  budu dál psát.                                                                               

Fotografie :  1 lán mezi skládkou a Ďáblicemi v roce 2022, celá plocha byla letitě osévána stejnou komoditou, 2 – 3  ztráty humusu po povodni 2020, 4 dělení lánu na části s různými plodinami 2024, 5 travina  mezi Ďáblickým hájem a  Spořickou, 6   hromady popadaných větví a padlé stromy na Mratínském potoku pod Ďáblickou  rok 2021,   7- 9   čištění břehů Lesy ČR zima 2024, 10  odtoková rýha a val  na spodní části čarodějnické louky – majetek MČ, 11 práce spolku Živá krajina- konference v roce 2022 ,  12  zapojení dětí,  13  vytvořené rybníčky k oživení krajiny- zadržení vody, zvlhčení vzduchu, atd..

 10. května 2024

Milada Stroblová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *