Školkovné

V souvislosti s novelou zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání nastala změna ve stanovování výše úplat v MŠ a školní družině, které se nově vypočítávají z aktuální minimální měsíční mzdy. Mateřské školky v Praze pak dle našich zjištění téměř plošně navyšují školkovné na maximálních 1 512 Kč měsíčně a poplatek za školní družiny na 756 Kč měsíčně.

Plošné navýšení školkovného v MČ Praha 8

Ďáblice s přihlédnutím k možnostem udržet stávající standard a nezastavovat investice do budov a pozemku MŠ i k finanční zátěži rodičů stanovují tedy školkovné na kompromisních 1 200 Kč měsíčně a poplatek za školní družinu na 450 Kč měsíčně. Dětem starším 5 let, pro které je předškolní vzdělávání povinné nebo které mají odklad povinné školní docházky, je předškolní vzdělávání poskytováno zdarma. Osvobozeni od úplaty jsou zákonní zástupci dítěte, kteří pobírají opakující se dávku pomoci v hmotné nouzi, zákonní zástupci nezaopatřeného dítěte, pokud tomuto dítěti náleží zvýšení příspěvku na péči, fyzické osoby, které o dítě osobně pečují a z důvodu péče o toto dítě pobírají dávky pěstounské péče a nově se rozšiřuje okruh osob, které budou mít nárok na osvobození od úplaty o rodiny, které pobírají přídavek na dítě. Zároveň v Ďáblicích stále držíme pro naše obyvatele volné kapacity školy i školky.

Martin Tumpach, starosta

Údržba obce

  • sekání trávy je prováděno 6x za rok
  • zametání chodníků minimálně 2x ročně + znečištění na hodně frekventovaných místech vícekrát za rok.
  • čištění kanálových vpustí 1x za rok
  • vyvážení odpadkových košů 1x týdně (obyvykle každý čtvrtek)
  • údržba trvalek a mulčovaných mís kolem stromů a arboristické zásahy na vzrostlých stromech – zadává pověřený pracovník ÚMČ dle aktuální potřeby externímu dodavateli.
  • sběr odpadu na autobusových zastávkách 1 x týdně (každý pátek)
  • dětská hřiště jsou kontrolována a udržována na základě dlouhodobé smlouvy se společností Bezpečné hřiště s.r.o.
    • 4 x ročně probíhá provozní kontrola všech hřišť v souladu s příslušnými ČSN.
    • 1 x ročně probíhá hlavní kontrola všech hřišť rovněž dle příslušných ČSN.
    • Namátkově pak hřiště kontrolují i naši zaměstnanci

Veřejný prostor nelze navzdory některýnm představám udržovat ve stejném režimu jako privátní zahradu. Zejména z důvodu jeho rozmanitosti a nárokům na různé, často protichůdné funkce. Velkou roli hraje také intenzivní využívání prostoru různými sociálními skupinami obyvatel, což bohužel generuje zvýšené množství odhozaných odpadků a opakovaný vandalismus. Údržba veřejného prostoru je regulována celou řadou zákoných předpisů a závazných norem a poptávání odborných externistů podléhá administrativně složitému výběrovému procesu. Proto neumí být městská část stejně flexibilní jako majitel, starající se o svoji zahradu. V neposlední řadě jde o omezené finanční náklady spojené s údržbou a s tím i trochu spojenou spolehlivost externích dodavatelů. V ďáblických ulicích můžete denně potkat i tři naše pracovníky údržby popř. ďáblické dobrovolné hasiče. Veřejné prostory se v Ďáblicích snažíme zachovávat v první řadě přiměřeně bezpečné, přiznivé potřebám obyvatel i životnímu prostředí a pokud možno i vizuálně estetické.

Martin Tumpach, starosta