Letní odpoledne na Mratínském potoku ve Veleni

Seriál Mratínský potok, část 28

Potok, který pramení  u nás v Ďáblicích, protéká za Mirovicemi  obcí Veleň. Třetím rokem  tam vyjíždím pozorovat vodu, přírodu a také komunitní život. Mratínský potok a jeho okolí jsem v červnu 2023  navštívila dvakrát. Znovu pak v červenci.  Když jsem ukládala fotografie do archivu, připomněla jsem si dřívější návštěvy. Hned  mi bylo jasné, že o potoku ve Veleni budu  psát vícekrát.  

Mezi  Mirovicemi a Velení cesta podél potoka není.  K vodě se návštěvník Veleně dostane až u mostu na silnici, která vede do Přezletic. V 28. dílu seriálu popíši  místa od tohoto mostu na silnici K Cihelně směrem po toku potoka. Chci upozornit na místa byť nevelká, ale krásná.

Po pár metrech  chůze uličkou U Potoka spatříme oblázky na jeho dně potoka, krásně viditelné přes opticky čistou třpytící se vodu.  Takový pohled do vody potoka mě plní radostí. V české televizi jsem zaznamenala upoutávku na dokument „V proudu“,  kde mladý muž zve na pouť po vodních tocích. O vodě potoků říká na úvod jen pár slov. Jen volně tlumočím –  Zvuk vody, pohled do čisté tekoucí vody, to má očistný vliv. – Já to cítím podobně.

Od mostu se po pravé  straně  cesty zvedá prudký svah porostlý stromy. Topoly, javory, duby, bezinky, jeřáby  různého stáří.  Přímo na břehu potoka jsem vyfotila obrovitý topol, jehož kmen má průměr odhaduji  11 decimetrů.  Levý  břeh potoka se z dálky jeví nepřístupný.

Když jsem procházela obcí,  potvrdilo se mi, že je ve Veleni zachován původní charakter obce na potoku.  Podél páteřní silnice obce stojí domky jeden vedle druhého. Za nimi  stávala hospodářská stavení. Lidé zde patrně stále vlastní půdu  až k potoku. Ulička  U Potoka vede podél potoka  asi jen  200 metrů. Cesta dále stoupá a od potoka se vzdaluje.  Na velmi prudkém  svahu pod ní se nachází velká zahrádkářská osada. Mapa v potřebném zvětšení ji zaznamenává. Osadu,  větší  její část jsem mohla vyfotit jen ze silnice na Mratín.

Polní cesta nad zahrádkami vede až k silnici do Brázdimi. Slouží k obsloužení velkého lánu nad osadou. Silnice je frekventovaná, chodník z obce zde není . Odtud doporučuji se po cestě vrátit. V blízkosti mostu do Přezletic jsem spatřila od hlavní cesty oddělenou koňskými kopyty vyšlapanou pěšinu. Vede dál po klenutém starém mostě do statku. Za dávných dob po mostě vyjížděli hospodáři s těžkými tažnými koňmi, aby spolu pracovali na poli.

Při prohlídce obce jsem vyfotila  budovy  statku, k nimž starý most vede. Na vjezdu do něj je tabule informující o ustájení koní a jezdecké škole.

Zpáteční cestou nad osadou jsem při pozorování přírody objevila kvetoucí náprstníky.  Vyfotila jsem i větrem stržený list a plod  dubu bahenního. Ve svahu jsou vidět  dva  obrovité  balvany.

Ve Veleni je přes potok vybudován ještě jeden most.  Je na silnici na Brázdim, jak jsem uvedla.  Dojít se z něj podívat na proud sílícího Mratínského potoka okrajem silnice  od podniků na tomto  konci obce je nebezpečné.  Na přístupné části břehu potoka v ulici U Potoka jsem vyfotila i technickou stavbu, asi lokální čističku – podle nářadí a vyneseného kalu. Toto místo  a blízké okolí je méně než 1 metr nad hladinou potoka.  Při větších deštích jsou tato místa nejspíše ohrožena rozlivem  vody.

V dalším dílu seriálu  přiblížím veleňské  povodně. Právě kvůli ohrožení majetku občanů způsobeném  rozvodněním potoka při přívalovém dešti  a vlivům   výstavby pražského obchvatu  chce obec, aby  byl vybudován  poldr u Mirovic. Psala jsem o něm  v předcházejícím dílu seriálu.  

 Popis fotografií  :  1 mapa,  2 most na silnici do Přezletic,  9  pohled na zahrádkářskou osadu,  12   stromy zarostlý  svah nad  uličkou U Potoka a nová výstavba Veleně,  pohled ze  silnice do Mratína, 15  výjezd z Veleně směrem na Brázdim, vidíme keře na břehu potoka, 16 pohled na vodu potoka z mostu na Brázdim, 17 přístup k potoku  po levé straně silnice  je obtížný, 18 v kterékoli roční době je Veleň  pěkně upravena 

Milada Stroblová                                                                                                                                   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *