Proč bylo zrušeno 7. veřejné zasedání zastupitelstva MČ

Na středu 6. září 2023 bylo řádně svoláno 7. zasedání zastupitelstva MČ. Na programu měla být kromě standardního Volného mikrofonu informací a diskuze informace o rozpočtových opatřeních č. 5 a 6, schválení uzavření kupní smlouvy na novou hasičskou stříkačku, pořízenou z dotace a výběr nového kulturního koordinátora.

Ve večerních hodinách předchozího dne dorazil na úřad MČ od zastupitele Mgr. Kříže protinávrh programu jednání se zařazením dalších bodů programu jednání a to: „Odvolání rady jako celku“ a „Volby orgánů“. O tomto protinávrhu podle Jednacího řádu ZMČ ale hlasovat nešlo.

Proč?

ČL. 5. odst. 2 Jednacího řádu skutečně umožňuje každému zastupiteli požádat o zařazení návrhu nových bodů programu, o jejichž zařazení zastupitelstvo následně hlasuje.  Ovšem v případě návrhu na odvolání starosty, místostarosty a členů rady musí návrh obsahovat dle čl. 8 odst. 9 Jednacího řádu písemné odůvodnění odvolání. Toto odůvodnění doručený protinávrh Mgr. Kříže neobsahoval. Mgr. Kříž tedy již v probíhajícím jednání zastupitelstva MČ položil předsedajícímu (starostovi) na stůl jednu normostranu A4 textu s nadpisem „Důvody k návrhu na odvolání městské části“ a tento dokument prohlásil za písemné odůvodnění dle Jednacího řádu. Odhlédnu-li od skutečnosti, že už z demokratických principů by měla Rada MČ mít možnost seznámit se s důvody pro své odvolání, nebylo z dokumentu patrné, že jde o písemné odůvodnění odvolání členů rady a zároveň by z logiky věci takový dokument byl materiálem ve smyslu čl. 2 odst. 7 Jednacího řádu a jako takový musí být dle tohoto odstavce nejpozději 7 dní před zasedáním volně přístupný.

Z Příručky pro člena zastupitelstva obce po volbách v roce 2022: V dostatečném předstihu před zasedáním byste měli obdržet všechny podklady a materiály související s projednávanými body programu, což můžete upravit rovněž jednacím řádem (tzn. pravidla pro jejich přípravu, způsob a termín jejich doručování členům zastupitelstva).

Z judikatury NSS: Schválení takto nově zařazeného bodu je možné jen tehdy, je-li takový návrh věcně připraven ke schválení a nebrání-li schválení jiné zákonné ustanovení.

Dokument předložený Mgr. křížem na jednání zastupitelstva MČ

Následně bylo tedy hlasováno o původním navrženém programu jednání, který nebyl schválen a proto bylo zasedání zastupitelstva předsedajícím ukončeno.

K jednotlivým důvodům:

  1. Před předmětným hlasováním tehdejší radní oznámil před svědky svůj střet zájmů a samotného hlasování se následně dobrovolně zdržel. Při svých jednáních radní postupují dle Příručky pro člena zastupitelstva obce po volbách v roce 2022. Příručka již neuváděla, že dle zákona musí být toto oznámení součástí zápisu, což se následně nestalo. K pochybení tedy došlo, nicméně zjevně nedošlo ke vzniku osobní výhody nebo újmy.
  2. Jelikož nebylo svolání mimořádného jednání s vedením MČ jakkoli konzultováno, nastala situace, kdy část zastupitelů čerpala dovolenou a zastupující radní měli neodkladné povinnosti v zájmu MČ. Všichni nepřítomní zastupitelé byli řádně omluveni a náhradní zasedání zastupitelstva byl bezodkladně svoláno na nejbližší možný termín.
  3. Pravděpodobně“ = spekulace → argumentační faul. Rozsah sociálních služeb zůstal v MČ minimálně na původní úrovni a jednáme o jejich dalším rozšiřování.
  4. Stávající provozovatel komunitního centra Vlna podal dobrovolně výpověď. Proto bude komunitní centrum Vlna pokračovat s novým provozovatelem.
  5. Probíhá standardní smluvní letní údržba a je vypsané výběrové řízení na zimní údržbu.

Martin Tumpach

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *