Postřehy z 25. zasedání zastupitelstva

konaného dne 14. září 2022

Ze zasedání je pořizován oficiální zápis a zvukový záznam

Zasedání bylo zahájeno v 17 hod. Zastupitel Kříž navrhl zařadit ještě za bod č. 15 nový bod – Zpráva o činnosti Kontrolního výboru a to pod číslem 16. K programu jsem upozornil na zavádějící názvy dvou bodů programu, kdy smlouvy o spolupráci s developery měly účelový podtitul „ochrana proti hluku“ a ochrana proti přívalovým vodám“ i když daná témata nebyly jejich hlavním předmětem. Program zasedání byl při následném hlasování schválen všemi hlasy. U formální kontroly zápisu byli všichni přítomní zastupitelé pro.

V rámci volného mikrofonu z občanů vystoupili: MUDr. Kneifl s výzvou radním k omluvě za zavádějící článek o jeho osobě v Ďáblickém zpravodaji, Mgr. Postupová s upozorněním na nevhodné chování radních, ak.mal. M. Stroblová s výzvou radním k intenzivnějšímu řešení nakládání s přívalovou srážkovou vodou a Vladimír Michek s upozorněním na nečinnost radních.

Následovalo hlasování o rozpočtových opatřeních č. 6 a č. 7, kde jsme se z kolegy hlasování zdrželi z důvodu, že nám nebylo umožněno mít své zástupce ve Finančním výboru. U Navýšení rozpočtu ZŠ a MŠ na teplo a energie byli všichni přítomní zastupitelé pro, stejně jako u předání pozemní komunikace a přilehlého pozemku „Na Blatech“ od Červený Mlýn, bytové družstvo do majetku MČ Ďáblice.

V bodě „Smlouva o vzájemné spolupráci na společném stabilizovaném rozvoji v lokalitě Ďáblice – východ a ochraně proti hluku – spolupráci – RŘK“ se zastupitelé za Volba 2010 zdrželi z důvodu nedostatečných podkladů k jednání, ostatní přítomní zastupitelé byli pro. V bodě „Smlouva o vzájemné spolupráci na společném stabilizovaném rozvoji v lokalitě Křižovnických sadů a Mratínského potoka – RŘK a Křižovnické sady 1253 bytové družstvo“ se vzhledem k nedostatku podkladů zdrželi všichni „opoziční“ zastupitelé. U Rozpočtového opatření č. 8 se „opoziční“ zastupitelé tradičně hlasování zdrželi.

Následovalo hlasování o Smlouvě o smlouvě budoucí darovací, kdy majitel pozemků  v Ďáblicích jich v budoucnu část daruje MČ Ďáblice, výměnou za změnu funkčních ploch na ostatních svých pozemcích ze sportu a obytné. Dle aktuální tržní ceny pozemků se smlouva jeví pro MČ jako výhodná. Deset z třinácti přítomných zastupitelů bylo pro, zbytek se hlasování zdržel.

U Žádosti o schválení návrhu na změny územního plánu – RŘK – ochrana proti přívalovým vodám byli všichni přítomní zastupitelé pro, stejně jako u Žádosti o schválení návrhu na změny územního plánu – RŘK – ochrana proti hluku z komunikace Cínovecká.

V bodě Smlouva o spolupráci – BD Ďáblická x Hořínecká jsme se společně s „opozičními“ zastupiteli hlasování zdrželi (a zastupitel Vlach byl hlasoval proti) z důvodu podezření na ruskou  investici v Ďáblicích.

Všemi přítomnými zastupiteli bylo schváleno udělení čestného občanství městské části Praha-Ďáblice paní Lydii Veselé.

U Zprávy o činnosti Kontrolního výboru jsem se společně s „opozičními“ zastupiteli hlasování zdrželi z důvodu, že zpráva byla předložena až na samotném zasedání a přitom bylo zřejmé, že mohla být rozeslána s předstihem.

Zajímavá byla diskuze u bodu Finanční dary občanům, kdy zastupitel Rexa navrhl k dlouhému výčtu obdarovaných občanů přidat 1000 Kč pro předsedkyni občanského Spolku pro Ďáblice, který je v ďáblickém dění aktivní (připomínkování stavebních záměrů a záměrů skládky, sousedské úklidy veřejné zeleně apod.). Starosta Růžička: … „V principu souhlasím, musel bych se… škoda, že ten návrh nepřišel dříve, abychom se podívali, obrazně řečeno, pokud, proto porovnání, je to sice odměna symbolická, to souhlasím, zároveň i ta symbolika by měla být v ňákých proporcích s těmi ostatními, takže bych se asi ještě já sám za sebe ptal víc, ale může to zastat, mluvím jenom za sebe, ale zastat i nová rada, předpokládám, že ta se ještě k tomu vrátí v průběhu svého působení. Takže v zásadě souhlasím, rozumím tomu návrhu, vzhledem k té diskuzi, která kolem toho proběhla, si nedovolím teďkon do té balance, byla dlouhá diskuze, pokud tito hasiči mají za svůj výkon tolik, pak to neodpovídá něčemu a tak dál a tak dál, byla to složitá diskuze, jak už to tak bývá u takovýchto darů, netroufám si teď tady na místě po pěti minutách se s tím napřímo ztotožnit.

V informacích radních a zastupitelů nechal starosta revokovat na jednání schválené usnesení „Žádost o schválení návrhu na změny územního plánu – RŘK – ochrana proti hluku z komunikace Cínovecká“ a hlasovat o novém znění. S kolegy Prokešem a Rexou jsme se z důvodu zmatečnosti předkládaných materiálů hlasování zdrželi. Ostatní zastupitelé hlasovali pro.

Místostarosta Hrdlička informovalo Dodatku č. 3 k výstavbě domu Akcíz v hodnotě 530 000 Kč a prodloužení doby výstavby. Dále informoval o řešení výstavby psího cvičiště v Ďáblickém háji a prověřování oprávněnosti stavby.

Zasedání skončilo krátce po půl jedenácté večer.

Martin Tumpach, zastupitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *