Miškovická údolnice – úpravy krajiny ke zpomalení odtoku deště

Seriál Mratínský potok, část 25

1

Slovo údolnice jsem zařadila do svého slovníku nedávno. Když Pražská vodohospodářská společnost  na jaře  roku 2022 představovala na zastupitelstvu  projekt odvodnění Ďáblic  slyšela jsem toto slovo, když se mluvilo o úžlabí , které příroda vytvořila  pod Skřivánčí, pod polní cestou na Zdiby (z jedné strany ulice  Statková, z druhé skládka). Laicky řečeno,  Jde o  údolí ve svahu.  Tudy stékají deště, když je půda  vodou nasycená a nepřijímá.

2

Jak už jsem psala dříve, když jsem u potoka ,  zkoumám i okolí. V roce 2022 jsem si v Miškovicích  povšimnula travnaté proluky v zástavbě kolmé na tok potoka.  V lednu 2023 jsem do tohoto místa zavítala již potřetí. Udělala jsem tu co nejdokonalejší průzkum. Mezi ulicemi Machnovou a Chmelířovou se nachází travnatá údolnice. Čekala jsem na den, kdy vysvitne slunce a budu snad mít lepší podmínky pro její  fotografování. Moje výprava se tentokrát stala dobrodružnější než jindy.  Zastihlo mě doslova aprílové počasí.

3

Prohlédněte si  výsledky mého pozorování. Domnívám  se, že jsem pochopila , co tu bylo lidskou rukou vytvořeno. Předkládám  čtenářům seriálu několik  fotografií, které  dokumentují  přirozený tvar krajiny a jemné změny, které zde udělal člověk.  Je možné tvar krajiny trochu upravit,  dešťovou  vodu  nechat trochu déle na povrchu, nechat ji  vsakovat,  regulovat její odtok  a zlepšovat mikroklima místa.

4
5
6

Přidávávám fotografické letecké  záběry místa, které spolu  s mými  fotografiemi vytvářejí příběh, jsou podněty k reflexi,  pobídkou k podobnému konání.  Zvu i na  prohlídku místa.  Víte, kdybych byla učitelkou, bylo by mi jedno, že třeba učím cizí jazyk, vzala bych žáky do tohoto místa a ukázala jim,  jak je moudré, laskavé k přírodě, člověku, když vznikne takováto úprava místa.  Tak jak já vnímám  život, je prvořadou náplni práce pedagoga vést děti k úctě ke krajině, k  přírodě.  Klimatické změny na zemi jsou nezpochybnitelné.  Při výstavbě sídel ( zpevnění ploch asfaltem a dlážděním)  dokázal člověk  v krajině napáchat škody. Je možné však reagovat citlivěji.  V Ďáblicích na úpravy  svahů nad obcí zatím čekáme. Při procházce k hvězdárně  vnímejme , jak se zde  asi voda při bouřce  valí. Nemálo řidičů  pocítilo, co to je,  mít přední sklo auta ve vteřině  zalito vodou  z  „laguny“ u křižovatky Hřenská Kučerové.

0
7
8
9
10

0 proluka  směřující k Mratínskému potoku,  pohled od břehu potoka mezi ulicemi Machnova a Chmelířova, alej Svěceného,    2  pohled na sklon ,  po pravici ulice Chmelířova, stíny kreslí tvar údolnice , 3  zatáhlo se , bude pršet ?,  4 – 5   i bez slunce jsou znát dvě malé hrázky, které  vytvářejí široké mělké  dolíky mající svůj účel,  6 rýha s kamenným  ložem  na odtok vody  z ulice  Chmelířovy,  ulice je dlouhá,  zahýbá v pravém  úhlu, má sklon k údolnici a nemá odkanalizování,   7 ve svahu k potoku vodou vyhloubená rýha , opět vysvitlo slunce  – na vyfotografování Mratínského potoka,  8 – 9 letecké snímky dokumentující vývoj místa, 10  letecký snímek z bez data –   dokumentuje umělý vznik prohlubní  k mírnému  zadržení dešťové vody, letecké snímky z e  Seznam Mapy.cz  odpoledne  10. ledna

2023                                                                                 Milada Stroblová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *